Loy Kratong

Loy Kratong
Loy Kratong (Loi Kratong, Loy Krathong, Loi Gratong) på Thai: ลอยกระทง

Thailand Resor

Loy Kratong är en av de mest uppmärksammade högtiderna i Thailand och Loy Kratong infaller alltid på den tolfte fullmånen på året.

Efter skymning samlas man vid floder eller vattendrag och insjöar för att sjösätta sina “Kratonger”. “Loy” betyder flyta och kratong är vad de vanligtvis små flottarna kallas. Flottarn är oftast runda och består av antingen bröd eller en rund bit av en banan stamm eller liknande. Biten dekoreras sedan med blad och blommor och kan bli riktigt vackra konstverk.
De vanliga kratongerna efterliknar Lotusblomman som har en mycket viktig del i Thailands kultur. På de flesta platser kan man hitta spektakulära kratonger i olika former och storlekar.

Meningen med Loy Kratong är att frisätta sin negativa energi som otur och liknande. En del klipper även av sig en bit av håret eller nagel och sjösätter med sin kratong för att symbolicera att man även gör sig av med sina dåliga sidor. Det hela är även ett välkomnande för ett nytt och lyckosamt liv eller år och ceremonin riktar sig till vattnets ande, Mae Kong Ka (uttalas “Mää Kong Ka” på Svenska).

Thailand Resor Thailand Resor
Under hela morgonen och dagen bygger många kratonger för att sälja under kvällningen och skolor deltar i förberedandet om dagen infaller en skoldag. Även andra evenemang som uppvisningar av olika slag brukar äga rum under dagen och eller kvällen.

Den gamla folktron i Thailand har fem gudar som symboliserar fem olika element.
Mae Phra Toranee – Jordens Moder
Mae Phra Phai – Vindens Gud
Mae Phra Plerng – Eldens Gud
Mae Phosop – Maten och Skördens Gud
Mae Kong Ka – Vattnets Moder

Loy Kratong högtiden i Thailand är i grunden en tacksamhets dag tillägnad vattnets moder för att hon ger såväl vatten att dricka som till grödor, till havet med dess fiskar och alla andra fördelar vatten ger. Samtidigt är dagen även en förlåtelse för vår användning och förorening av hennes vatten.

Loy Kratong

Loy Kratongs ursprung

Resor Till Thailand

Loy Kratong härstammar från en över 700 år gammal legend i Sukothai dynastin. En kvinna med namn Nang Noppamus (uttalas Nang Noppama på Svenska) som var mycket framgånsrik och vacker ville på ett eget vis hedra Mae Kong Ka och gjorde en kratong så som de klassiska lotus kratongerna ser ut även idag.

928 Total Views 1 Views Today
Facebooktwitter

Sök och boka hotell

Nu på Facebook så gilla sidan

★ Special pris just nu ★

  • Lördag 29:e Augusti 2015 – Att leva på Phuket i Thailand //   En thai åtta passar som bild idag. Idag är det nämligen åtta år sedan jag lämnade Sverige. Planen var att testa Thailand ett och ett halvt år, till att börja med. Innan det hade jag bara varit 2 veckor i Karon 1999 och [...]

    Read more
  • Tisdag 18:e Augusti 2015 – Att leva på Phuket i Thailand // Så en liten årsupdate då. Har nog hänt en hel del men inte helt lätt att komma ihåg. Huset och tomt har fått sig lite uppdateringar. Vi skippade rondellen vi hade planerat för och tog den ytan till att utöka platsen framför huset. [...]

    Read more