Thailand Väder och Kartor

Thailand Weather Statistics

Här kan du studera Thailand kartor för de mest populära turist destinationerna samt se klimat tabeller. I spalten till höger kan du också läsa mer ingående om väder, temperatur och klimatet i Thailand.

 

Weather Stats - Bangkok

Weather Stats - Chiang Mai

Weather Stats - Hua Hin

Weather Stats - Khao Lak

Weather Stats - Koh Chang

Weather Stats - Koh Lanta

Weather Stats - Koh Samet

Weather Stats - Koh Samui

Weather Stats - Krabi

Weather Stats - Pattaya

Weather Stats - Phuket

Weather Stats - Udon Thani

Chiang Mai karta

Chiang Mai karta

Hua Hin karta

Khao Lak karta

Koh Chang karta

Koh Lanta karta

Koh Samet karta

Koh Samui karta

Krabi Ao Nang karta

Pattaya karta

Phuket karta

Udon Thani karta

7914 Total Views 3 Views Today
Facebooktwitter

Thailands Årstider

  Väder säsongerna i Thailand följer över hela landet ett någorlunda liknande mönster och kan delas in i tre olika årstider, perioder eller säsonger. Den torra och svala perioden, den varma heta perioden och regnperioden. Thailand har en ganska jämn temperatur året runt som ligger kring 30 grader. På dagtid strax över och på natten strax under.  
 
Dock skiftar temperaturen som regel en del under årets lopp. Här under kan du läsa om väder, temperatur och klimatet i Thailand.   

Den svala och torra årstiden

Den svala årstiden är under den Svenska vintern, november, december, januari och februari.  
Den här perioden kallas ibland för torrperiod. Vädret i Thailand under den här perioden bjuder allt som oftast på klarblå himmel och det är under den här tiden som Thailand har sin högsäsong med flest turister.  
 
Under den här tiden är det trots namnet långt från kallt i Thailand bortsätt från de norra bergstrakterna där det under natten kan bli under 0 grader. På flesta håll ligger dagstemperaturen på strax över 30 grader och natt temperaturen mellan 25 och 30 grader.  

Den varma årstiden

 Thailand har sin heta årstid under mars och främst april alldeles innan första peaken av regnperioden kommer i maj månad. Under den här perioden är det inte ovanligt med lokala temperaturer på upp till 40 grader och strax över.  
 
40 grader i Thailand under den här perioden som och ofta har hög fuktighet är stor skillnad mot t.ex. 40 grader i en öken där det är torrt. Fuktigheten gör att kroppen har svårare att temperera luften runt om huden och det känns då ännu hetare. Trots det är det många som föredrar en semester under just den hetaste tiden.  

Regnperiod i Thailand

  Thailands regnperiod infaller under den Svenska sommaren från maj månad till oktober med en del undantag som vi kommer till om en stund. Regnperiod betyder dock absolut inte att det regnar hela dagarna. Beroende på vart i Thailand man befinner sig har vädret och klimatet lite olika särdrag.  
 
Koh Samui är känt för sitt fina klimat även under sommaren och har just därför alltid varit ett resmål med mycket besökare året runt precis som den lilla ön Koh Samet i norra Thailändska Golfen. På östra sidan infaller monsunen främst under oktober till december.  
 
Det betyder at torrperioden infaller ungefär en månad tidigare på västkusten. Men även Phuket kan ha många dagar med strålande sol under den här tiden. Under regnperioden är det dock vanligt att det kommer en skur ofta runt kvällningen men det kan också regna flera dagar i streck liksom det kan vara klarblå himmel i flera dagar.  
 
Det största skillnaden mellan Thailands västkust med t.ex. Phuket och Koh Lanta jämfört med t.ex. Koh Samui på östra sidan är att havet ofta är betydligt farligare på västkusten. Undervattensströmmar fångar årligen folk och det rapporteras varje år om flera drunkningar på västkusten. På östkusten är det oftast väldigt lugnt och fint hav även under sommarmånaderna.   
 
Är det röd flagg på stranden betyder det all man under inga omständigheter ska bada alls. Det behövs inte många decimeter vatten för att fötterna ska tappa sitt fäste.   Ön Koh Chang som inte ligger speciellt långt från den relativt torra ön Koh Samet har en av Thailands mest dramatiska regnperioder under hela sommaren med mer än dubbelt så mycket nederbörd som t. ex. Phuket med sin peak under juni och juli och augusti. Men även på Koh Chang lyser ofta solen en hel del även den årstiden.     

Glöm väderprognoserna

Kom ihåg att antalet regndagar inte betyder regn hela dagarna utan faller det en kort skur räknas den dagen som en regndag. Man får helt enkelt kolla regndagar samt hur mycket nederbörd som faller.   
  
När man tittar på väderprognoser för Thailand, inte minst under sommaren, ser det ut som om det är regn hela tiden. Istället för att titta på dessa vilseledande prognoser bör du hålla koll på hur vädret är "just nu". Då får du en betydligt bättre och mer sanningsenlig bild av vädret. Du kommer troligen ganska ofta se sol på live vädret medan prognosen sagt regn.
  • Lördag 29:e Augusti 2015 – Att leva på Phuket i Thailand //   En thai åtta passar som bild idag. Idag är det nämligen åtta år sedan jag lämnade Sverige. Planen var att testa Thailand ett och ett halvt år, till att börja med. Innan det hade jag bara varit 2 veckor i Karon 1999 och [...]

    Read more
  • Tisdag 18:e Augusti 2015 – Att leva på Phuket i Thailand // Så en liten årsupdate då. Har nog hänt en hel del men inte helt lätt att komma ihåg. Huset och tomt har fått sig lite uppdateringar. Vi skippade rondellen vi hade planerat för och tog den ytan till att utöka platsen framför huset. [...]

    Read more